Cacciucco
2,5 kg ľubovolných rýb (morských plodov)
6 lyžíc olivového oleja
2 nakrájané cibule
2 zväzky petržale
4 strúžiky nadrobno nakrájaného cesnaku
2 sušené chilli papričky
200 ml suchého červeného vína
800 g nakrájaných rajčín (môže byť z plechovky)
Morská soľ, čierne korenie
12 l vody
1 mrkva nakrájaná nahrubo
1 nakrájaný zeler
Postup:
Očistite ryby a morské plody. Nejprv si pripravte šťavu. Do hrnca dajte vodu, kosti z rýb, jednu cibuľu, mrkvu, zeler a hrsť petržale. Priveďte k varu, potom stíšte a varte na miernom ohni. Po 30 minútach preceďte cez sitko. Nechte zatiaľ stranou.
Rozpáĺte olivový olej vo veľkom hrnci. Pridajte druhú cibuľu, zbytok petržale, cesnak a chilli papričky. Jemne pražte pokiaľ ingrediencie nie sú mäkké. Vlejte víno a nechte chvíľu prebublať. Pridajte rajčiny a naberačku šťavy. Pridajte plameň a varte intenzívne 15 minút, aby vynikla chuť. Ochuťte soľou a korením. Pridajte ryby a varte pokiaľ nie sú hotové (v prípade mušlí pokiaľ sa neotvoria). Opäť dochuťte a servírujte v hlbokých miskách.