Fazuľová talianska polievka
Ingrediencie:
250 g bielej fazule
100 ml oleja
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
400 g paradajok z konzervy (bez šupky)
1 lyžicu paradajkového pretlaku
850 ml vody
1 lyžičku oregana
100 g cestovín
50 g sušených paradajok
100 g parmezánu
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Fazuľu namočíme na noc do studenej vody. Vodu zlejeme a fazuľu dáme variť do väčšieho hrnca. Zalejeme takým množstvom vody, aby bola zakrytá a varíme asi 15 minút. Potom fazuľu scedíme a odložíme do tepla.
2. Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme pretlačený cesnak, pokrájané paradajky a pretlak. Všetko premiešame a zalejeme 850 ml vody.
3. Vložíme fazuľu, ochutíme oreganom a na miernom ohni varíme aspoň 45 minút, aby fazuľa zmäkla.
4. Pridáme cestoviny, soľ, korenie a pokrájané sušené paradajky. Všetko spolu premiešame a varíme 10 minút, kým cestoviny nezmäknú. Jednotlivé porcie na tanieri posypeme strúhaným parmezánom a petržlenovou vňaťou.