Špargľová polievka (Zuppa di asparagi)
ngrediencie:
1 kg špargľe
1,5 l vody
50 g masla
1 malá nadrobno nakrájaná cibuľa
50 g bielej múky
soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Odrežeme silnejšiu a tuhšiu časť špargle. Ukrojíme špičky a zatiaľ ich necháme stranou. Zvyšok stonky olúpeme a nakrájame na 5 cm kúsky, vložíme ich do vriacej vody a varíme 10 minút. Potom pridáme ešte špičky špargle a varíme ďalších 10 minút. Potom špargľu vyberieme, aby sa nerozvarila.
Na panvici zohrejeme maslo, pridáme jemne nasekanú cibuľu a smažíme kým nezmäkne. Pridáme múku, osmažíme na miernom plameni 2-3 minúty a občas zamiešame, aby sa múka nepripálila. Postupne pridávame odvar zo špargle, kým nezmiešamie všetku vodu a kúsky špargle. Nakoniec osolíme, okoreníme a ozdobíme špičkami špargle.